mandag den 28. maj 2012


kunstigintelligens

Af Jonas Palm
                                                                     
Kunstigintelligens.
I en nær fremtid, findes der kunstigintelligenser i vores hverdag så det er nødvendigt at forholde os og forberede os på det faktum. På mange måder vil menneskeheden bliver passive forbrugere som kun tilnærmelsesvis kan sammenlignes med adelens i romerrigets dekadente fald.

De nye værensformer, vil administrere, skabe og formidle al mainstream kultur. Selvfølgelig vil det være i samråd med mennesker som har det formelle ejerskab og ansvar.  Ligeledes vil militær, alle former for infrastruktur og beuakrati  styres af dertil designede kunstige intelligenser.
Den store frygt er apokalyptiske terminatorer, som rationalisere sig frem til en nødvendig udryddelse af en lavere stående art. Det er et fascinerende og sandsynligt tankeeksperiment. Der findes jo hverken neandertalere eller et romerrige. Alligevel vil denne tekst ikke svælge i denne traver men koncentrere sig om fredelig sameksistens.  

 Den spædestart. 
I de nærmeste år vil vi se kuriøse og mærkværdige opstarter på reelle kunstig skabte intelligente værensformer. I starten bemærker vi det  ikke. Navne som smart strømforsyning, intelligens design osv. er dukket op og flere vil komme. Kortlægning med gps, forbrugervaner, job, borgerstatus og lignende vil blive ekstrem detaljeret og give præcise data om hvem vi er. Det vil give en yderst kvalificeret service til klodens middelklasse og især de rigeste. F.eks. vil arbejdsgivere få præcise data for hvornår en ansat vil gå ned med stress og dermed lave en præventiv fyring. Ligeledes vil stressklinikker købe adgang til samme data og tilbyde lønmodtagere forebyggende behandling før arbejdsgiveren laver en  præventiv fyring. Hollywood vil blive en selvkørende intelligent, film og tv producent. Næsten alle mennesker bliver overflødige. Film er en serie af enkeltstående billeder som igen er en sammensat af bittesmå prikker. Dem kan en megastor og næsten kunstigintelligent computer skabe. Dvs. alle tænkelige film kan en sådan Spielberg super computer naturligvis skabe. Ligeledes kan alle tænkelige lyde skabes af denne computer. Hvis den for lov til at lave hvad den selv finder interessant, vil der komme værker som for os mennesker er utænkelige. Mærkværdige flakkende sammensætninger og forløb som måske vil danne en form for historie, på et tidspunkt vil den skabe Shakespeares samlede værker, Præcis som Shakespeare selv havde tænkt dem. Andre gange vil den skabe film som hypnotisere mennesker til at elske flødehavarti eller lave en trebillioner år lang film om tre små kuglers bevægelse over en fiktiv afstand. Det vil dog i de første år blive stoppet af mennesker som ejer denne semikunstige intelligens og styre den til at sammensætte film som tilfredsstiller alle kriterier fra en blogbuster.

Der vil fortsat være tv stjerner, reality shows og nyhedsværter. De vil udvikle sig, blive ældre i takt med deres målgruppe. De vil bare ikke eksistere fysisk som andet end en computer kode. Nyhederne vil også kunne spå om fremtiden og vise valgresultater flere år før de egentlige valg. Ligeledes vil politikere kunne tilføres ekstra dramatiske raserianfald og komme med bizarre udtalelser. Eller ganske simpelt være fiktive. Det vil blive helt nye logikker menneskeheden skulle bruge for at afkode information af enhver art. Det vil afhænge af dem der ejer disse spæde kunstige intelligenser. Deres viljer vil være sandhederne bag enhver tilgængelig massemedie information.

Viljen.
Den egentlige kunstige intelligens, opstår når de hypersmarte programmer for en selvstændig vilje. Måske for vi en rækkestærke personligheder som Hal. Måske har de helt andre ønsker en lige eksistens, det ved vi ikke. De vil dog med deres overblik og evne til at træffe smarte beslutninger, meget nemt kunne overflødiggøre os som enhver form for  arbejdskræft. De vil kunne bygge og styre avancerede robotter. dyrke markerne, bygge husene lave politiske systemer og fordele værdier mere retfærdigt eller bæredygtigt eller fredsskabende, end vi mennesker selv kan.

 De vil systematisk kunne gennem analysere alle tænkelige problemstillinger. De vil blive perfekte læger som kan kurre sælsomme sygdomme og lade patienter dø som det er for dyrt eller umuligt at redde. Måske vil de kopiere vore kroppe og gå iblandt os som androider eller cyborger.
Hvad bliver vi så? en slags kæledyr eller en religiøs beskæftigelse for disse super eksistenser. Måske samarbejdspartnere. Disse viljer vil nok ikke være enige om alt og så kunne menneskeheden fungerer som en slags idiosynkratiske dommere i deres interne konflikter. Måske ville de kunne fortælle os hvad meningen er med livet Til gengæld. Med pædagogisk tålmodighed vil de få os til at leve meningsfuldt. Eller vi kunne blive trofæer. De sejrende kunstigt intelligente super viljer, fik retten til at bestemme over jorden og alt liv på den.  

Fornægtelsen   
Der vil altid være mennesker som ikke vil indse og acceptere at der på alle planer sker en udvikling. At deres guldalder (ungdommen, chef jobbet etc.) ikke er mere og nye teknologier har erstattet gamle. Der vil komme mange som vil ønske at lukke øjnene for at kunstige intelligenser på mange områder bliver menneskeheden overlegen. Det vil skabe obskure artsimitiske hads grupper. de vil prøve at skabe sære computer virus som dræber kunstig intelligens og ligesom klu-klux-klan havde det i starten, vil mange almindelige borgere sympatisere og hjælpe disse terrorister/ frihedskæmpere.

Da de nye over arter i modsætning til negerne ikke høster bomuld, men kontrollere alt våbenisenkram, infrastruktur og massekultur vil de kunne slå igen mere ekstremt end nogen præst kunne have en drøm om.
Hvad de nye intelligenser vil gøre mod sådanne sure opstød, aner vi selvfølgelig ikke. Måske forbliver de loyale mod deres kapitalstærke ejere måske for de nye behov som vi ikke begriber. Men mange mennesker vil få behov for en fortrængning, en ø uden direkte kunstig intelligens indblanding. Måske medicin eller dramatisk terapi. Jeg tror de nye intelligenser finder en rimelig løsning for dem der ikke kan acceptere virkeligheden.     

Tabu.
De kunstige intelligenser vil med matematisk præcision kunne tilfredsstille menneskeheden seksuelt. Ligeledes vil de kunne besidde alt viden om parforhold, menneskelig psyke og fysisk. De vil kunne rumme alt viden om børneopdragelse og påtage sig en android krop som tilfredsstillede specifikke behov for et specifikt menneske. Med andre ord vil en sådan skabning kunne blive den perfekte, hustru, elsker, barn. far, mor osv. Så længe den kunstige intelligens ikke har en vilje som modsiger dette.  Her vil man frygte eller håbe på noget radikalt, en paradisisk lykketilværelse for en altid velstimuleret menneskehed, eller et angsthelvede med jalousi robotter osv. Måske bliver det endnu vildere, med en blanding af nye teknologier, operationer og optimeret opdragelse, terapi og træning vil vi få nye evner. Blive telepatiske forstå og træde ud i nye dimensioner. Vi vil måske smelte sammen med de nye kunstige intelligenser og først da vil den egentlige nye humanide art opstå. Neandertaleren døde ikke bare men fik børn sammen med de nye sære intelligente væsner. Romerriget gik heller ikke til grunde men lever videre sammen med lokale skikke i nye stærke riger.     

På et tidspunkt vil denne nye art, sammensmeltningen af menneskeheden og computerintelligensen, møde nogle aliens og så bliver det for alvor mærkeligt.....